Відокремлений структурний підрозділ “Фаховий коледж інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”

Електрична енергія (універсальна послуга) 2022

https://prozorro.gov.ua/plan/UA-P-2022-01-25-001308-c

Обґрунтування  закупівлі Електричної енергії (Універсальна послуга)

     Законом України від 25.12.2015, № 922-VIII «Про публічні закупівлі» зі змінами (далі – Закон № 922-VIII) встановлено правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад, Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 , № 2019-VIII зі змінами (далі – Закон № 2019-VIII) та Правилами роздрібного ринку електричної енергії зі змінами (далі – ПРРЕЕ), які затверджені Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 року, визначено правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, які регулюють відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.
У відповідності до норм пункту 13 розділу ХVІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2019-VIII, із змінами, внесеними згідно із Законом № 2628-VIII, під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб’єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання, та упродовж чотирьох років з 1 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб’єкт господарювання.
Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) ТОВ «Львівенергозбут» отримало ліцензію на постачання електричної енергії (Постанова НКРЕКП від 14.06.2018 № 429).
ТОВ «Львівенергозбут», яке створене в результаті здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу, упродовж чотирьох років (з 01 січня 2019 року до 31 грудня 2022 року) виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території – адміністративній території Львівської області.
ТОВ «Львівенергозбут» включене до Переліку постачальників універсальних послуг на закріпленій території, затвердженого постановою НКРЕКП від 26.10.2018 №1268 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо передачі даних побутових та малих не побутових споживачів постачальнику електричної енергії, на якого відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» покладається виконання функції універсальної послуги на закріпленій території».
Електричну енергію на умовах універсальної послуги за фіксованою ціною на території Львівської області може бути надано лише одним суб’єктом господарювання – постачальником універсальних послуг, а саме ТОВ «Львівенергозбут». Інша альтернатива отримати електричну енергію на умовах універсальної послуги відсутня, оскільки абз.4 ч.2 ст.63 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що: «…у межах території здійснення діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг. Побутові та малі непобутові споживачі мають право на отримання універсальних послуг на недискримінаційних засадах».
Відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019р. №483 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 859, фіксована ціна на електричну енергію для гуртожитків за весь обсяг споживання становить 1,68 грн. за 1 кВт*год ( з урахуванням податку на додану вартість).
Враховуючи викладене вище, керуючись нормами статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі», беручи до уваги те, що договір про постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги може бути укладено лише з одним постачальником через відсутність альтернативи, а також зважаючи на те, що постачання електричної енергії для побутових споживачів (в тому числі гуртожитків) за фіксованими тарифами може забезпечити виключно постачальник універсальних послуг, та те, що постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги є економічно вигідним для Замовника, з метою дотримання встановлених державою прав населення – побутових споживачів (мешканців гуртожитків Замовника) Замовником, як виняток прийнято рішення про застосування переговорної процедури закупівлі.
Умова застосування переговорної процедури закупівлі відповідно до частини другої статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» пункт 2 частини другої статті 40 Закону України “Про публічні закупівлі”: 2) якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків: відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником.

Розмір бюджетного призначення

Розмір бюджетного призначення на закупівлю товар Електрична енергія по коду ДК 021:2015 «09310000-5: Електрична енергія»  Універсальна послуга відповідно Кошторису на 2022 рік 470400,00 грн.

    Відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019р. №483 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 859, фіксована ціна на електричну енергію для гуртожитків за весь обсяг споживання з 1 жовтня 2021 р. по 30 квітня 2022 р. включно: становить 1,68 грн. за 1 кВт*год ( з урахуванням податку на додану вартість).

Орієнтовний розхід енергоносіїв на 2022 рік:

280000*1,68=470400.00 грн.

Copy link
Powered by Social Snap